Een vochtophoping (oedeem) ontstaat wanneer vocht niet uit het lichaamsweefsel trekt. Oedeem veroorzaakt soms een pijnlijke zwelling en stijfheid in de huid en onderliggende weefsels. Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het afvoeren van oedeem, met als doel de vochtophoping te laten verminderen of verdwijnen.
Wat is oedeemtherapie?
Oedeemfysiotherapie, ook wel lymfetherapie of lymfedrainage genoemd, is een speciaal soort fysiotherapie. Deze therapie wordt regelmatig ingezet na behandeling van kanker of bij problemen met spataderen. Onze oedeemfysiotherapeuten Esther en Luc probeert met manuele technieken, oefeningen en kan weg hulpmiddelen de afvoer van vocht te stimuleren. Vaak werkt onze oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten. Oedeemtherapie zorgt voor een vermindering van de omvang van het oedeem. Ook draagt oedeemtherapie bij aan spanningsafname van het oedeem, waardoor u pijnvermindering ervaart. Tevens zorgt de therapie voor functieverbetering van de spieren en gewrichten en een afname van de infectiekans.
Voor welke aandoeningen kunt u bij onze oedeemtherapeuten terecht?
Deze therapeuten kunnen u helpen
Klantervaringen
In dit interview is een tevreden cliënt van Fysio043 aan het woord. Zij is behandeld voor cuff rupturen in beide schouders waar zij dagelijks veel pijn door ervaarde. In combinatie…
lees meer
In januari 2021 kreeg hij een beroerte (CVA) en was zijn linkerzijde volledig verlamd. Het werd tijd om te revalideren en omdat hij te veel last had van heimwee heeft…
lees meer
Miranda heeft er niet één maar twee keer mee te maken gekregen: een frozen shoulder. Bij een frozen shoulder kunt of durft u door de pijn in uw schouder uw…
lees meer
Belangrijke informatie
Behandeling
Oedeemtherapie zorgt voor een vermindering van de omvang van het oedeem. Ook draagt oedeemtherapie bij aan spanningsafname van het oedeem, waardoor u pijnvermindering ervaart. Tevens zorgt de therapie voor functieverbetering van de spieren en gewrichten en een afname van de infectiekans. De behandeling van oedeem bestaat uit een aantal componenten:
- Voorlichting en advies m.b.t. leefregels en huidhygiëne
- Manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek waardoor de afvoer van oedeem bevorderd wordt)
- Lymftaping
- Compressie (bijvoorbeeld zwachtelen, aanmeten steunkousen)
- Lymfpomp
Eerste oedeemtherapie afspraak bij Fysio043
Bij oedeemtherapie is het gebruikelijk dat uw oedeemtherapeut Luc gedurende de eerste afspraak een uitgebreid gesprek voeren over de ervaren klachten. Daarnaast voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Hierbij kijken we hoe uw armen, benen en romp bewegen en waar de zwellingen zich bevinden. Het aangedane lichaamsdeel wordt in omvang gemeten zodat we resultaten met elkaar kunnen vergelijken. Vervolgens leggen we uit hoe we het behandelplan gaan samenstellen en hoe de behandelingen er uit zullen zien. Bij oedeemtherapie is het verstandig om intensief te starten. We behandelen in het begin dan ook meerdere keren per week en bouwen dit af naar eens per maand. Gedurende de behandelingen voeren we metingen uit om de voortgang te kunnen bepalen.
Verwijzing
Sinds 1 januari 2006 kunt u zonder verwijzing van de (huis)arts naar een oedeemtherapeut. Het is wettelijk bepaald dat u geen verwijzing meer nodig heeft. Toch zijn er enkele zorgverzekeraars die in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen dat u wel een verwijzing nodig heeft om de intake, onderzoek en behandelingen vergoed te krijgen. Voor aandoeningen die op de chronische lijst staan is altijd een verwijzing noodzakelijk. Wanneer u contact opneemt met onze fysiotherapiepraktijk in Maastricht of met onze oedeemtherapeut Luc, dan kunnen wij u hierbij helpen.
Per 1 januari 2004 is fysiotherapie (en zijn specialisaties) voor het grootste deel uit de basisverzekering gehaald. Dat betekent dat u in de meeste gevallen aangewezen bent op uw aanvullende verzekering. De zorgverzekeraars hebben verschillende polissen voor de aanvullende verzekeringen uitgegeven. Het is raadzaam na te gaan hoe u verzekerd bent en welke vergoeding voor oedeemtherapie is opgenomen in uw polis. Het tarief voor oedeemtherapie ligt vaak hoger dan voor algemene fysiotherapie. Bekijk voor een actueel tariefoverzicht onze tarievenpagina.