Heeft u klachten aan uw wervelkolom of gewrichten? Dan kan manuele therapie bij Fysio043 in Maastricht uitkomst bieden. Vaak is overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. U herkent overbelasting doordat u dan moeilijk kunt bewegen en vaak doet het pijn. Ook kunnen uw spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van uw lichaam. Het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie heeft te maken met de wijze waarop een manueel therapeut onderzoekt en behandelt. Onze manueel therapeut Anne past een aantal specifieke technieken toe om de gewrichten beter te laten functioneren en houding en bewegingen te verbeteren.
Hoe werkt manuele therapie bij Fysio043 in Maastricht?
Het idee achter manuele therapie is dat iedereen een eigen voorkeursmanier van bewegen heeft. Wanneer het werkelijke bewegingspatroon afwijkt van deze voorkeursmanier, veroorzaakt dit lichamelijke klachten. Manuele therapie is gericht op het verminderen van het verschil tussen het werkelijke en het ideale bewegingspatroon. Eerst onderzoekt onze manueel therapeut Anne wat uw ideale bewegingspatroon is. Daarna manipuleert zij uw gewrichten om deze aan te passen aan uw voorkeursrichting. Uiteindelijk zal de belasting op uw lichaam afnemen en uw lichamelijke klachten verminderen.
Voor welke aandoeningen kunt u bij onze manueel therapeut terecht?
Deze therapeuten kunnen u helpen
Klantervaringen
In dit interview is een tevreden cliënt van Fysio043 aan het woord. Zij is behandeld voor cuff rupturen in beide schouders waar zij dagelijks veel pijn door ervaarde. In combinatie…
lees meer
In januari 2021 kreeg hij een beroerte (CVA) en was zijn linkerzijde volledig verlamd. Het werd tijd om te revalideren en omdat hij te veel last had van heimwee heeft…
lees meer
Miranda heeft er niet één maar twee keer mee te maken gekregen: een frozen shoulder. Bij een frozen shoulder kunt of durft u door de pijn in uw schouder uw…
lees meer
Veelgestelde vragen over manuele therapie
- Wat doet een manueel therapeut?
- Wat is het verschil tussen een fysiotherapeut en manueel therapeut?
- Hoe ziet een behandeling eruit?
- Wanneer kunt u voor manuele therapie terecht bij Fysio043?
- Is een verwijzing nodig voor manuele therapie?
- Wat kost manuele therapie?
Wat doet een manueel therapeut?
Manipulatieve Technieken
Onze manueel therapeut past gerichte handmatige manipulatieve technieken toe op de gewrichten om hun functioneren te verbeteren, uw houding te optimaliseren en uw bewegingsvrijheid te vergroten. Deze technieken kunnen bestaan uit herhaalde mobiliserende bewegingen of korte passieve impulsen die ook wel bekend staan als manipulatie naar de eindstand, soms vergezeld van een tijdelijk ongewoon gevoel, maar doorgaans niet pijnlijk.
Manuele Therapie Behandelplan
Een behandelplan van een manueel therapeut omvat niet alleen het toepassen van manipulatieve technieken, maar ook het verstrekken van advies, instructies, begeleiding en inzicht in hoe je functioneel en gezond kunt bewegen. Bij Fysio043 integreren we zowel fysiotherapie als manuele therapie in onze zorgaanpak. Op deze wijze verzekeren we u van de juiste therapeut met de benodigde expertise die op dat moment relevant is voor uw situatie.
Wat is het verschil tussen een fysiotherapeut en een manueel therapeut?
De behandelingen van een fysiotherapeut en een manueel therapeut zijn niet hetzelfde. Zo richt fysiotherapie zich op de spieren, pezen en beperkingen aan verschillende lichaamsdelen, zoals uw schouder. Manuele therapie richt zich meer op de aanpak van gewrichten en de wervelkolom.
Hoe ziet een behandeling eruit?
Manuele therapie is een specialisatie die wordt toegepast om klachten aan de wervelkolom en gewrichten te behandelen. Onze manueel therapeut Anne kijkt naar de manier waarop u beweegt en zorgt dat uw gewrichten weer soepeler gaan bewegen. Door het soepeler te laten bewegen van deze gewrichten, neemt pijn geleidelijk af. Bij manuele therapie worden specifieke technieken toegepast. Dit worden mobilisaties genoemd eventueel aangevuld met een gedoseerde druktechniek oftewel manipulaties. De meeste patiënten ervaren dit als een kort en vreemd gevoel, maar niet pijnlijk.
Bij manuele therapie zijn de effecten vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Manuele therapie behandelingen duren ongeveer een uur en vinden vaak twee of drie keer snel achter elkaar plaats. Na elke sessie wordt er geëvalueerd. Manuele therapie wordt binnen onze praktijk regelmatig gecombineerd met andere behandelvormen om het meest optimale resultaat te bereiken.
Wanneer kunt u voor manuele therapie terecht bij Fysio043?
Intake en Vraaggesprek
Voordat een behandelingstraject begint, wordt u een intakeformulier toegestuurd. Hierop dient u informatie in te vullen betreffende uw klacht. Vervolgens zal er contact met u worden opgenomen door manueel fysiotherapeut Anne, waarna een vraaggesprek plaatsvindt om de kern van het probleem te achterhalen.
Tijdens de eerste afspraak met uw manueel fysiotherapeut Anne worden uw klachten zorgvuldig in kaart gebracht. Uw gezondheid en dagelijks functioneren worden besproken, waarna er samen met u een behandelplan wordt opgesteld. Dit behandelplan is afgestemd op uw fysieke mogelijkheden en wensen. De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit een combinatie van manuele therapie met krachttraining, dry needling of algemene fysiotherapie.
Hierop volgt een screening en een lichamelijk onderzoek. Tijdens dit lichamelijk onderzoek worden uw houding en beweging geëvalueeerd, en worden de betrokken gewrichten onderzocht. Direct na het vraaggesprek en onderzoek wordt de behandeling gestart. Voor de eerste afspraak is in totaal 50 minuten gereserveerd.
Opvolgende behandelingen duren doorgaans ongeveer 30 minuten en omvatten mobilisatie, manipulatie en advies.
Is een verwijzing nodig voor manuele therapie?
Sinds 1 januari 2006 kunt u zonder verwijzing van de (huis)arts naar een manueel therapeut. Het is wettelijk bepaald dat u geen verwijzing meer nodig heeft. Toch zijn er enkele zorgverzekeraars die in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen dat u wel een verwijzing nodig heeft om de intake, onderzoek en behandelingen vergoed te krijgen. Voor aandoeningen die op de chronische lijst staan is altijd een verwijzing noodzakelijk. Wanneer u contact opneemt met onze fysiotherapiepraktijk in Maastricht of met onze manueel therapeut Anne, dan kunnen wij u hierbij helpen.
Per 1 januari 2004 is fysiotherapie (en zijn specialisaties) voor het grootste deel uit de basisverzekering gehaald. Dit betekent dat u in de meeste gevallen aangewezen bent op uw aanvullende verzekering. De zorgverzekeraars hebben verschillende polissen voor de aanvullende verzekeringen uitgegeven. Het is raadzaam na te gaan hoe u verzekerd bent en welke vergoeding voor manuele therapie is opgenomen in uw polis. Het tarief voor manuele therapie ligt vaak hoger dan voor algemene fysiotherapie. Bekijk al onze actuele tarieven op de tarievenpagina voordat u een afspraak maakt.
Wat kost manuele therapie?
Behandelingen bij een manueel therapeut worden vergoed wanneer u een aanvullende zorgverzekering heeft. Manuele therapie valt namelijk onder fysiotherapie. U betaalt dan geen eigen risico.
Kijk voor meer informatie op onze tarievenpagina.