Knieklachten zijn vaak een gevolg van een val of overbelasting. Kniepijn is een veel voorkomend probleem dat in meerdere onderdelen van de knie kan ontstaan. Deze klachten hebben veel invloed op het dagelijkse leven en de activiteiten daaromheen. U kunt niet meer lopen en sporten zoals u dat voorheen zou doen. Daarnaast zijn knieklachten ook nog een grote invloed op regelmatig ziekteverzuim.
Welke knieklachten zijn er?
Kniepijn kan acuut ontstaan, maar kan ook een uiting zijn van andere, onderliggende aandoeningen. In de meeste gevallen zijn knieklachten het gevolg van een trauma van buitenaf. Dit komt doordat de knie een complex gewricht is dat de schakel tussen het boven- en onderbeen vormt. Doordat de knie veel bewegingsmogelijkheid heeft is het gewricht extra vatbaar voor verschillende aandoeningen.
Belasting kan de pijn in de knie verergeren. Knieklachten komen voor bij zowel jong als oud. Denk hierbij aan het verdraaien van de knie of (langdurige) overbelasting. Kniepijn kan ook voorkomen bij ziektes zoals reuma en artrose.
Klantervaringen
In dit interview is een tevreden cliënt van Fysio043 aan het woord. Zij is behandeld voor cuff rupturen in beide schouders waar zij dagelijks veel pijn door ervaarde. In combinatie…
lees meer
In januari 2021 kreeg hij een beroerte (CVA) en was zijn linkerzijde volledig verlamd. Het werd tijd om te revalideren en omdat hij te veel last had van heimwee heeft…
lees meer
Miranda heeft er niet één maar twee keer mee te maken gekregen: een frozen shoulder. Bij een frozen shoulder kunt of durft u door de pijn in uw schouder uw…
lees meer
Behandeling van Knieklachten
De behandeling van knieklachten begint bij een grondige analyse van uw situatie en de oorzaak van de pijn. Op basis hiervan stellen we een persoonlijk behandelplan op. De therapie kan bestaan uit oefentherapie, mobilisatietechnieken, spierversterkende oefeningen en advies over de juiste houding en beweging. Het doel is om de knie te stabiliseren, pijn te verminderen en te zorgen voor een duurzaam herstel. Onze therapeuten begeleiden u niet alleen in de praktijk, maar geven ook oefeningen en adviezen voor thuis, zodat u sneller kunt herstellen.
Veelgestelde vragen over knieklachten
- Oorzaken van knieklachten
- Hoe lang duurt het voordat knieklachten verbeteren met fysiotherapie?
- Kan ik blijven sporten met knieklachten?
- Worden de behandelingen voor knieklachten vergoed door de verzekering?
Oorzaken van knieklachten
Bij knieklachten spreken we van chronische- en acute knieklachten. Voor klachten die 6 weken of korter voorkomen spreken we van acute knieklachten. Blijven de klachten langer dan 3 maanden voortduren? Dan spreken we van chronische knieklachten. De klachten kunnen zich voordoen aan de binnenkant, achterkant of zijkanten van uw knie. Maar u kunt ook last hebben van de gehele knie of rondom de knieschijf. Kniepijn komt vaak voor in combinatie met veel lichaamsbeperkingen als buigen, rekken en trekken. Tevens kunt u ook last krijgen van uw knie tijdens het lopen, fietsen of traplopen.
Hoe lang duurt het voordat knieklachten verbeteren met fysiotherapie?
Het herstel van knieklachten varieert per persoon en is afhankelijk van de oorzaak en ernst van de klachten. Bij lichte klachten kan al na enkele weken verbetering merkbaar zijn, terwijl bij chronische of complexe knieproblemen het herstel enkele maanden kan duren. Onze therapeuten stellen samen met u een realistisch behandelplan op. Wij behandelen patiënten uit Maastricht, Gronsveld, Meerssen, Bunde, Rothem, Cadier en Keer en meer.
Kan ik blijven sporten met knieklachten?
Het hangt af van de ernst en oorzaak van de knieklachten. In sommige gevallen is het beter om tijdelijk rust te nemen, terwijl in andere gevallen aangepaste oefeningen juist kunnen helpen. Uw fysiotherapeut kan u adviseren over veilige manieren om actief te blijven zonder de klachten te verergeren.
Worden de behandelingen voor knieklachten vergoed door de verzekering?
Veel zorgverzekeringen vergoeden fysiotherapiebehandelingen voor knieklachten, vooral bij chronische aandoeningen. Voor specifieke informatie over uw dekking raden we aan uw polis te raadplegen of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Wij kunnen u hier ook bij helpen.