Krijgt u pijn in uw been wanneer u een eindje gaat lopen? Wordt deze pijn weer minder, wanneer u even stilstaat? Dan kan het zijn dat u last heeft van etalagebenen. Etalagebenen is een vaatziekte: de slagaderen in het been zijn vernauwd. Door stil te staan kan de bloedstroom weer zuurstof aanvullen.De fysiotherapeuten van Fysio043 kunnen u weer te been helpen.
Wat is Claudicatio Intermittens/Etalagebenen?
In Nederland heeft 1 op de 5 volwassenen ouder dan 50 jaar last van etalagebenen. De medische naam voor etalagebenen is claudicatio intermittens. Slagaderen zijn bloedvaten die zuurstofrijk bloed vervoeren. Tijdens het lopen hebben de beenspieren extra zuurstof nodig. De slagaderen brengen het zuurstofrijke bloed naar uw been. Bij claudicatio intermittens krijgen de beenspieren te weinig zuurstof door te nauwe slagaderen. Dit voelt u vooral tijdens het lopen. Omdat mensen vaak even voor een winkelruit staan tot de pijn minder is, wordt dit ook wel ‘etalagebenen’ genoemd.
Deze therapeuten kunnen u helpen bij etalagebenen
Klantervaringen
In dit interview is een tevreden cliënt van Fysio043 aan het woord. Zij is behandeld voor cuff rupturen in beide schouders waar zij dagelijks veel pijn door ervaarde. In combinatie…
lees meer
In januari 2021 kreeg hij een beroerte (CVA) en was zijn linkerzijde volledig verlamd. Het werd tijd om te revalideren en omdat hij te veel last had van heimwee heeft…
lees meer
Miranda heeft er niet één maar twee keer mee te maken gekregen: een frozen shoulder. Bij een frozen shoulder kunt of durft u door de pijn in uw schouder uw…
lees meer
Belangrijke informatie
- Welke klachten kunt u ervaren bij etalagebenen?
- Behandeling bij etalagebenen
- Vergoeding en verwijzing bij etalagebenen
Welke klachten kunt u ervaren bij etalagebenen?
Bij etalagebenen ervaart u tijdens het lopen pijn, kramp, een doof of moe gevoel in uw been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Als u stilstaat, verdwijnen vaak de klachten. Echter, als u weer verder loopt begint het weer opnieuw pijn te doen. Als u sneller gaat lopen of bijvoorbeeld omhoog loopt, krijgt u eerder last. Als het koud weer is buiten, heeft u ook eerder klachten. Het is belangrijk dat u deze klachten serieus neemt. Met etalagebenen heeft u namelijk een vergrote kans op andere hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte.
Behandeling bij etalagebenen
Bij ons in de praktijk hebben wij vier vaatspecialisten werken: Yordi Appelhof,Jeroen de Ruiter, Ed Sassen en Jeroen Schreurs. Onze praktijk is ook aangesloten bij het Claudicationet. Binnen onze praktijk bieden wij gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gesuperviseerde looptherapie leidt tot een verbetering in loopafstand, die vergelijkbaar is met de verbetering die behaald wordt middels een invasieve behandeling (‘dotter’ of een bypass operatie). Daarnaast verbetert de kwaliteit van leven en algemene conditie van patiënten door de actievere leefstijl. Tachtig procent van de claudicatio patiënten is dan ook tevreden met deze fysiotherapeutische behandeling en hoeft vervolgens geen invasieve behandeling meer te ondergaan.
Vergoeding en verwijzing bij COPD
Sinds januari 2006 kunt u zonder verwijzing van een arts of specialist naar een claudicatio specialist. Wanneer u contact opneemt met ons, kunnen wij u hier verder over informeren.
In mei 2016 heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om fysiotherapie bij etalagebenen in de basisverzekering op te nemen. Patiënten bij fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij ClaudicatioNet hebben vanaf 2017 aanspraak op 37 behandelingen verspreid over een jaar, daarbij worden dan ook de eerste 20 behandelingen vergoed.